Recept
Världens godaste Tiramisù
– Italiens mest älskade dessert
Vad är det som gör Tiramisù till en av Italiens mest älskade desserter? Troligtvis kombinationen av starkt kaffe, choklad och fluffig kräm. Det här är vårt bästa recept.
Ps: på bilden serveras mascarponekrämen formad som en puck på en kvadratisk sockerkaksbotten. Receptet nedan är en klassisk variant.
Ingredienser
- 3 ägg
- 1,25 dl socker
- 1 burk mascarponeost
- 1 dl vispgrädde
- Hackad mörk choklad
- Savoiardikex
- Ev. en skvätt Marsala
- 2 dl kaffe
- Kakao till garnering
Gör såhär
- Gör starkt kaffe, gärna espresso, sockra lätt och låt svalna.
- Dela äggvitorna från gulorna.
- Vispa äggulorna fluffiga med sockret.
- Rör ned mascarponeosten tills krämen blir slät.
- Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i mascarpone-krämen.
- Vispa grädden tjock och rör till sist ned även den i röran.
- Blanda i en skvätt Marsala i kaffet och häll i en skål där du kan vända kexen.
- Täck botten på formen (eller portionsskålarna) med Savoiardikex som snabbt vänts i kaffet.
- Häll över hälften av krämen och täck med chokladkross. Lägg över ett till lager kaffedoppade kex och resten av krämen. Låt stå i kylen ett par timmar. Sila över kakao innan servering och garnera eventuellt med några färska bär.
Tips! Den blir ännu godare dagen efter.