Recept
Tiramisù på italienskt vis
- bästa receptet på äkta tiramisù
En god tiramisù är den perfekta avslutningen på vilken middag som helst. Vi gör den krämig, fluffig och helt omöjlig att stå emot. Vill du veta hemligheten?
Ingredienser
Savoiardikex
Marinad:
2 dl espressokaffe
1 dl bryggkaffe
4 cl Marsala (historiskt korrekt och väldigt gott)
Mascarponekräm:
120g (6 st). äggulor
75 g strösocker
40 g vatten
250 g mascarpone
125 g vispgrädde
Gör såhär:
1. Vispa grädden lätt tills det bildas mjuka toppar.
2. Blanda lite lättvispad grädde i mascarpone-osten - lite i taget - tills det blir en slät kräm.
3. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka till 120 grader.
4. Börja vispa äggulan samtidigt som sockret och vattnet kokar.
5. När sockerlagen nått rätt temperatur. Häll den i en tunn stråle i de uppvispade äggulorna samtidigt som vispningen fortsätter.
6. Vispa ägg- och sockersmeten tills den svalnat och blivit härligt seg, fluffig och ljust gul.
7. Vänd äggsmeten i mascarponesmeten och blanda försiktigt.
8. Doppa savoiardikexen i kaffemarinaden och varva med mascarponesmeten i en önskad form, glas eller liknande.
9. Låt tiramisùn stå i kylen i cirka ett dygn.
10. Pudra med kakao och garnera med valfria bär innan servering.
Servera din tiramisù med en god kopp espresso eller gör som i Italien och njut av desserten först och ta kaffet därefter. Innan det lilla glaset med grappa, amaro eller limoncello som sätter punkt för den perfekta italienska middagen.
Buon apetito!
HEMLIGHETEN?
Hemligheten till en riktigt krämig och fluffig tiramisù är ditt sinnestillstånd när du gör den. Ett perfekt fluff kräver balans i sinnet.
(Sen hjälper det ju såklart med rätt temperatur på sockerlagen och att du har tålamod nog att vänta ett dygn innan servering.)
Tips!
Är du sugen på att smaka vår tiramisù men ingen lust att göra den själv? Kom och njut av vårt italienska julbord som serveras i december. Där är vår tiramisù en del av gottebordet.