Recept
Risotto med blomkål hasselnötter och tryffel
– recept och vintips
Den här krämiga risotton balanseras av knapriga hasselnötter i brynt smör och den friska smaken av picklad blomkål. På toppen, riven tryffel "a volontà".
INGREDIENSER
(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)
- Risottoris av typen Carnaroli eller Arborio
- Charlottenlök
- Vitt vin
- Grönsaksbuljong
- Blomkål
- Hasselnötter
- Tryffel
- Parmesan
Om du vill:
- Picklad blomkål i tunna skivor till garnering
GÖR SÅ HÄR
Risotto
- Skär blomkål i mindre bitar.
- Koka den i grönsaksbuljongen och låt stå och sjuda på spisen.
- Hacka charlottenlök.
- Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök, stek på medellåg värme tills mjuk.
- Häll ned ris (ca. 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
- Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
- Tillsätt blomkålen som kokat i buljongen samt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven.
- Stek fina små blomkålsbuketter vid sidan av i en annan stekpanna.
- Rosta skalade hasselnötter och stek i brynt smör.
- När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
- Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.
- Servera risotton, toppa med stekt blomkål, hasselnötter i smör, parmesan samt riven tryffel.
Buon apetito!
Vintips
TERRENO CHIANTI CLASSICO
Terreno Chianti Classico är ett smakrikt, rött kvalitetsvin från Toscana med en typisk karaktär av Sangiovese. Med läskande bärighet och balanserad kryddighet är det här vinet en perfekt match till den här krämiga och mustiga risotton.
Vinet finns att köpa på Systembolaget.