Recept
Pasta med salsiccia, fänkål och rött vin
Linguine con Salsiccia al Finocchio e Vino Rosso
Italiensk pasta när den är som godast - het, smakrik och mustig. Ett recept med inspiration från södra Italien med kryddstark salami och rött vin. Till det ett fylligt vin med doft och smak av toscanska örter och givmild frukt.
Ingredienser
- Färsk salsiccia
- Fänkål
- Fänkålsfrö
- Persilja
- Färska tomater
- Vitlök
- Chili
- N’duja (stark krämig salami med ursprung i Kalabrien)
- Salt
- Olivolja
- Rött vin (gärna från Toscana)
- Linguine (pasta)
- Parmesan
- Ricotta salata (lagrad och saltad ricottaost typisk från Italiens klack, Puglia)
Gör så här
- Värm olivolja, vitlök och chili i en stekpanna
- Skär eller riv lätt bitar av den färska salsiccian och lägg i pannan tillsammans med strimlad fänkål och n’duja.
- Häll över rött vin så det täcker botten. Krydda med salt och fänkålsfrö.
- Koka pastan enligt anvisningar.
- Lägg i pastan i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser.
- Tillsätt parmesan och rör runt tills osten smälter och blir krämig.
- Lägg upp och riv över färsk ricotta salata. Servera.
Vintips
Terreno Chianti Classico, ett vin där smaken av toscanska örter blandas med givmild frukt och tydliga solvarma körsbär. Pigg syra balanseras av fint integrerade ekfatstoner.
Sagt om Terreno Chianti Classico:
"Svenskägda Terreno går från klarhet till klarhet, och under Sofia Ruhnes ledning ligger fokus på frukt istället för fat. Körsbärstoner och fin stramhet gör detta vin utmärkt till en pasta bolognese." /Anders Melldén, SvD, 23 mars 2019
Buon apetito!