Recept
Krämig risotto med kantareller och salvia
- recept och vintips
Skogens guld tittar fram under granarna i skogen och det är dags för kantarellsäsong även i köket. Den här krämiga risotton är lätt att göra och försvinnande god. Servera till ett mustigt rött och kvällen är räddad!
INGREDIENSER
(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)
- Risottoris av typen Carnaroli eller Arborio
- Charlottenlök
- Vitlök
- Vitt vin
- Grönsaksbuljong
- Kantareller
- Parmesan
- Salvia
GÖR SÅ HÄR
Risotto
- Värm buljongen i en kastrull.
- Hacka charlottenlök och vitlök.
- Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök och vitlök, stek på medellåg värme tills mjuk.
- Häll ned ris (ca. 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
- Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
- Tillsätt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven. När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
- Stek kantareller vid sidan av i en annan stekpanna. Tillsätt till riset men spara en del till garnering.
- Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.
Garnering
- Fritera salviablad och garnera med tillsammans med de stekta kantarellerna.
- Toppa med lite extra parmesan.
- Servera!
Buon apetito!
Terreno Chianti Classico
Det perfekta vinet till den här rätten är mustigt med en frisk bärighet. Den härliga syran balanserar krämigheten i risotton och de delikata smakerna på tallriken lyfter med det här smakrika röda.
Nr: 2373
Pris: 145 kronor