Recept
Krämig, grön risotto
– med färska nässlor, bondbönor och vårmurklor
Längtar du också efter italiensk mat lagad med kärlek och svenska vårprimörer? Våra kockar stillar gärna din längtan genom att dela med sig av sina allra bästa recept.
Solen skiner, luften är krispig och knallgröna primörer tittar upp ur jorden – våren är äntligen här. Och med den kommer lusten att fylla kropp och själ med god och vitaminstinn italiensk mat.
Som den här gröna risotton med nässlor, bondbönor och vårmurklor. Prova på att tillaga den själv hemma och servera med ett gott rosévin.
Ingredienser
(Precis som ofta med italiensk husmanskost så finns här inga kvantiteter utskrivna, det är istället känslan som får styra.)
- Risottoris av typen Carnaroli
- Charlottenlök
- Vitlök
- Vitt vin
- Grönsaksbuljong
- Nässlor
- Murklor
- Bondbönor
- Grön sparris
- Parmesan
- Ev. grönkål
Gör så här
Risotto
- Värm buljongen i en kastrull.
- Hacka charlottenlök och vitlök.
- Värm olivolja (minst så det täcker botten) i en stekpanna och lägg i lök och vitlök, stek på medellåg värme tills mjuk.
- Häll ned ris ( ca 1 dl/ portion) i stekpannan och rör runt. Låt rosta tillsammans med löken.
- Lyssna på riset, när det poppar i pannan häll ned en skvätt vitt vin och låt koka bort under omrörning.
- Tillsätt den varma buljongen, lite i taget, med en soppslev. Rör runt och låt koka ned mellan varven. När riset har en liten hård kärna inuti är det klart.
- Riv ned parmesan och rör runt, konsistensen ska vara ganska lös.
- Hacka de färska nässlorna och rensa och hacka murklorna.
- Stek nässlorna i smör. Tillsätt murklor efter ett tag och stek lätt samt salta efter behag.
- Vänd ned nässlor och murklor i risotton.
Garnering
- Stek den gröna sparrisen lätt och salta.
- Lägg upp risotton och garnera med sparris och färska bondbönor
- För extra finess, toppa med friterad svartkål.
Vintips
Terreno Rosato di Toscana
Vår, sol och rosévin – alla goda ting är tre. Med förförisk doft av hallon, körsbärsblom och mandel passar det här toscanska rosévinet perfekt till de gröna primörerna. Den härliga syran balanserar risottons krämiga konsistens och möter upp sältan.