Recept
Gnudi med spenat och ricotta
– den nakna sanningen om ett klassiskt toscanskt recept
I Toscana gör man saker och ting på sitt eget sätt. Som den här maträtten till exempel. På toscansk dialekt betyder gnudo naken och just så föddes dessa gnudi; som nakna ravioli.
Varför gömma den goda fyllningen i pastadeg när den kan ätas så som den är?
Idag serveras gnudi som en elegant primo piatto i de bästa restaurangerna i Toscana. På Terrenos vingårdsrestaurang gör kockarna dessa med spenat, ricotta och parmesan. De serveras med ljuvligt brynt smör som tagit smak av färsk salvia.
Ingredienser (ca 54 gnudi)
Gnudi
- 700 g färsk spenat
- 30 g olivolja
- 350 g ricotta
- 45 g mjöl
- 1 vitlöksklyfta
- 50 g riven parmesan
- 1 st ägg
- salt
- svartpeppar
- muskotnöt
Rulla sedan i:
- 50 g mjöl
Till servering
- 100 g smör
- 20 g parmesan
- salvia
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Skölj spenaten.
- Värm olivolja i en stekpanna och lägg i en krossad vitlöksklyfta. Låt avge smak till olja utan att brännas.
- Tillsätt spenat och lägg på ett lock. Låt sjuda på låg till medelhög värme i cirka sju minuter.
- plocka bort vitlöksklyftan och lägg spenaten i en sil. Tryck ut överflödig vätska.
- Sila av överflödig vätska även från ricottaosten.
- Blanda samman spenat och ricotta. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.
- Tillsätt parmesan, ägg och mjöl.
- Forma till små äggformade bollar, rulla i mjöl och lägg på ett bakplåtspapper.
- Koka upp en stor kastrull med vatten.
- Smält smöret i en stekpanna och lägg ned salvian. Låt brynas.
- Salta det kokande vattnet och låt spenatbollarna koka i någon minut (tills de flyter på ytan). Använd en hålslev och fånga upp dem från kastrullen. Lägg dem i stekpannan med smöret.
- Stek försiktigt i smöret och rör enbart stekpannan för att flytta runt dem (inte stekspaden) så att de inte går sönder.
- Lägg upp på tallrik och servera med riven parmesan.
Buon apetito!
Vintips:
Bianco Professore, ett annorlunda vin i sydfransk stil men med rötter i Toscana. Doft av rostade hasselnötter och vita blommor. Smak som påminner om akaciahonung och gula äpplen. Långt avslut med en läskande och elegant syrlighet. Pris: 239 kr.
Vingårdsrestaurangen på Terreno välkomnar gäster dagligen. Har du vägarna förbi Toscana i sommar, sväng förbi!
OM RESTAURANGEN:
ÖPPETTIDER
Öppet 1 maj - 31 oktober 2019
Lunch 12.30 - 14.30
Middag 19.00 - 23.00
Stängt söndagar & måndagar
BOKA BORD
Boka bord i förväg via antingen telefon eller e-post. Gäller er bokning samma dag – vänligen ring. Är du i området går det även bra att droppa in utan bokning.
TELEFON
E-POST
Skicka till table@terreno.se och ange namn, antal personer och datum för önskat besök så kontaktas ni.
HITTA TILL RESTAURANGEN
Behöver ni hjälp att hitta till restaurangen? Här finns en vägbeskrivning.