Recept
Chokladterrin
- med kanel och stjärnanis
Vi frågade vår dessertmästare Maria om hon inte kunde dela med sig av den fantastiska avslutningen på vårt toskanska julbord. En dolce med finess, där den söta chokladen bryts av tack vare vodkan. Perfekt som jul- eller nyårsdessert! Buon appetito!
CHOKLADTERRIN MED KANEL & STJÄRNANIS
Chokladbotten
100 gram smör
200 gram mörk choklad
2 dl socker
4 ägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smält smöret i en kastrull
- Hacka chokladen och rör ner det smälta smöret så att den smälter helt
- Vispa ihop ägg och socker i en bunke
- Blanda i äggblandningen i kastrullen med chokladsmeten. Tänk på att blanda länge så att smeten går ihop ordentligt
- Häll över i en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter
- Grädda i ugnen i ca 15 minuter
Tryffel
300 g grädde
280 g mörk choklad
2 st stjärnanis
1 kanelstång
1 msk vodka
1 msk smör
Det går också bra att smaksätta tryffeln med andra kryddor eller låta chokladen stå för sig självt.
Gör så här
- Koka upp grädden med stjärnanis och kanel i en kastrull
- Hacka den mörka chokladen och rör ner i grädden tills den smält
- Sila bort kanel och stjärnanis
- Tillsätt vodka och smör och rör till en slät smet
Häll tryffeln över chokladbotten och ställ sedan i kylen, minst ett par timmar, innan du skär fina tårtbitar med hjälp av en varm kniv.
Vi serverar desserten tillsammans med körsbärskompott, stjärnanisglass och krisp. Här kan du välja själv efter tycke och smak. Ett tips är att välja en frisk, lite mindre söt glass som bryter av mot chokladens sötma. Hos oss serveras ett glas Vin Santo del Chianti Classico till desserten: Vårt toskanska dessertvin vars karamelliga, nötiga toner och djupa smak gifter sig med smakerna på tallriken. Ät och njut! Skål!
Upplev vårt julbord på plats
Julen i Toscana handlar om vinet, maten, familjen och gemenskapen. Bordet dukas upp med allt det godaste som finns att erbjuda – alltid med vinet i centrum. Välkomna på ett julbord såsom på vår vingård Terreno i Toscana. Serveras måndag - lördag mellan 27 november - 23 december 2023.