Blogg
Olio Novello är årets första olivolja
– 4 anledningar som gör den speciell
Det kommer något drömskt i blicken på italienare när olio novello kommer på tal. Det är ett faktum men vet du varför? Vi har listat 4 anledningar till varför novello-olja är något alldeles särskilt.
1. Smaken
Smaken av den alldeles första olivoljan är något i särklass. Olivernas karaktär kommer fram tydligare än någonsin. Om det är en novello olja från Toscana som du provar kan du förvänta dig en gräsig och pepprig smak som förgyller alltifrån en enkel brödbit, en skiva lagrad pecorino ost eller en mustig grönsakssoppa.
2. Färgen
Det som särskiljer novello-olja från olja som har några månader på nacken är även färgen. Den knallgröna nästan självlysande färgen går inte att ta miste på. Vissa producenter väljer även att inte filtrera sin novello-olja vilket gör den lite grumlig. Viktigt att veta är dock att när oljemakaren valt att inte filtrera den är dess liv relativt kort, något som nästan aldrig är ett problem då den för det mesta går åt väldigt snabbt.
3. Hälsofördelarna
Extra Jungfruolja av hög kvalitet hyllas världen över som ett helt naturligt livselixir. I Italien klassas det som både livsmedel och medicin under samlingsnamnet »alicamento« (alimento och medicamento) tack vare närvaron av bioaktiva föreningar med mycket gynnsamma egenskaper för vår kropp. Novello-oljan är extra rik på antioxidanter som visat sig bra både för att förhindra för tidigt åldrande och tillväxt av cancerceller. Den bör därför konsumeras flera gånger om dagen.
4. Känslan
Det är här den drömska blicken vaknar till liv. I slutet av november när oliverna skördas är det en alldeles särskild känsla bland olivplockare och pressare. När de första värdefulla dropparna äntligen pressats ut och doften av gräs, granskott, peppar och oliver fyller luften är säsongen fullbordad. Lite som när vi i norra europa får sätta upp julstjärnor, koka glögg och baka pepparkakor.
Tips
Välj en riktigt bra extra vergine olivolja från en ekologisk odlare och avnjut den ofta och mycket. Börja alltid, varje år, med att smaka den i sin enkelhet på en bit rostat bröd.