Blogg

Möt Mr Map Man

Alessandro Masnaghetti kommer till Stockholm och Festa del Chianti Classico.

Alessandro Masnaghetti är berömd över hela världen för sina vinkartor och sitt detaljerade arbete över italienska vinregioner. Möt mannen som gick från att vara vinskribent och prova tusentals viner per år till att bli mr Map Man - och som för första gången kommer till Sverige för Festa del Chianti Classico.

Alessandro Masnaghetti är en av Italiens mest välkända vinskribenter och kartritare. Hans detaljerade vinkartor över Barolo, Barbaresco och Chianti Classico är ett måste för alla som arbetar med och som älskar vin. Men hur blir man en av vinvärldens mest berömda kartritare?

Alessandro Masnaghetti älskade kartor redan som liten. Som barn var hans dröm att köra bil från Italien till Sverige och Norge. Efter skolan roade han sig med att i timtal studera kartor över europeiska motorvägar. Föga anade han att kartor skulle få en så stor plats i hans framtida liv. Till vinvärlden kom han av en slump för det var mat som var hans första stora intresse.

”Jag tog en examen som kärnteknisk ingenjör och var sedan tvungen att göra lumpen i Sabaudia, söder om Rom. Det fanns inget att göra där så jag roade mig att äta på restauranger och skriva omdömen om dem, mest för skojs skull”, berättar han.

I slutet på åttiotalet fanns det tre stora mat- och vinguider i Italien. Michelinguiden, Espresso och Veronelli, vars skapare är den idag kultförklarade vin- och matkritikern Luigi Veronelli. Han var den första att berätta och skriva om vin på ett nytt och modernt sätt i Italien, en period när Italien tog ett steg bort från produktionen av enkla bordsviner till att bli ett namn att räkna med på den internationella vinscenen.

Alessandro skickade ett brev till Luigi Veronelli med ett av sina restaurangomdömen men räknade inte med att få något svar. Mot alla odds så fick han det. Ett handskrivet svar från Luigi Veronelli.

”Luigi Veronelli skrev att jag skulle höra av mig till honom när jag var klar med lumpen och bjöd in mig på lunch. Jag kunde inte tro att det var sant!”, berättar han.

När året i armén var över så var det första Alessandro gjorde att ringa till Veronelli, som mycket riktigt ville bjuda Alessandro på lunch.

”När jag kom dit var en av de inbjudna en ung dam, en dam som idag är min fru!”, säger Alessandro och ler stort.

Alessandro Masnaghetti fick efter det börja skriva för Luigi Veronelli och så småningom även för Espresso. Under tjugofem år tid reste han Italien runt och provade tusentals viner per år.

”I mitten av 2000-talet var jag trött på att prova vin. Det var alltid samma sak som upprepades gång efter gång. Jag orkade inte prova 100 viner per dag. Historien var alltid densamma och jag var uttråkad.”

Han bestämde sig för att fokusera mer på Italiens olika terroir istället för att beskriva vad som fanns i glaset.

”För att kunna tala om terroir behövde jag kartor, något som jag märkte inte fanns i någon större utsträckning”, berättar han.

Så 2005 han började göra sina egna.

”Egentligen gjorde jag min första karta redan 1994 över Barbaresco. Luigi Veronelli var entusiastisk och tryckte upp tusentals exemplar men den sålde ingenting, kanske femtio kopior. Det var för tidigt både för Italien och för den internationella vinmarknaden.”

Tio år senare var situationen annorlunda. I mitten på 2000-talet ökade intresset för vin i Italien och man sökte alltmer ny kunskap. Alessandro började göra sitt eget nyhetsbrev, Enogea, som idag har utvecklats till en hemsida och ett förlag. Han fick en känsla av att även vinkartor skulle kunna vara av intresse.

”Även de italienska vinproducenterna började resa mer internationellt och behövde en karta för att visa var de kom ifrån och berätta om sin regions förutsättningar på ett neutralt sätt”, berättar han.

Masterclass

Den 18-19 mars kommer Alessandro Masnaghetti, för första gången till Sverige för Festa del Chianti Classico på The Winery Hotel. Han är en efterfrågad föreläsare runt om i världen på grund av sin detaljerade kunskap om Italiens olika vindistrikt. Provningen innefattar viner från alla 11 byar i Chianti Classico.

Läs mer & boka

Kartorna gjorde succé och säljs idag till kunskapstörstande vinälskare runtom i världen. Alessandro Masnaghetti är även en flitig och internationellt uppskattad föreläsare och att få lyssna på ett av hans föredrag är ren och skär glädje.

Men hur går han till väga när han gör kartorna? Var börjar han?

”Mitt sätt att arbeta har förändrats mycket för idag finns ny teknik som underlättar mitt arbete. Vid starten var satellitbilder inte pålitliga och jag var tvungen att åka till regionerna och försäkra mig om att det jag satt ut som ett vinfält inte var en hasselnötsodling”, säger han och skrattar.

Men det är fortfarande viktigt att besöka producenterna och få veta detaljer om jordmån, solexponering och höjd. När han åker till vinregionerna besöker han mellan nio och tio producenter per dag. Ett besök får ta max 45 minuter. (Hur nu det är möjligt i Italien?)

”Jag besöker alla vinproducenter i de regioner som jag gör kartor om, minst en gång men ofta tre eller fyra gånger. Jag vill vara neutral och inte favorisera vissa producenter.”

Idag tar det cirka fem månader att göra en karta jämfört med minst ett år vid starten i mitten på 2000-talet.

Men vad har han själv lärt sig under sina år av kartritande?

”Jag har lärt mig uppskatta landskapet. Bara genom att titta på landskapet så får du åttio procent av alla svar, som formen på en kulle eller färgen som skiftar i jordmån mellan en plats och en annan. För att förstå en viss plats är det egentligen bättre att besöka och titta på vingårdar på avstånd och från olika vinklar, inte promenera mitt bland vinrankorna”, säger han.

Han berättar också att många bara tittar på hans kartor men baksidan är minst lika viktig, om inte viktigare.

”Där står den viktigaste informationen som jag samlat på mig. Så ett tips är att börja med att läsa på baksidan, sedan titta på kartan och om man kan, besöka vinregionerna. Men det är inte alla som har möjlighet till det så därför har jag gjort det möjligt att virtuellt besöka vinfält och regioner på min hemsida enogea.it”, berättar han.

Äntligen blir Alessandro Masnaghettis barndomsdröm verklighet. Han kommer till Stockholm och Sverige för första gången. Kom och möt Alessandro Masnaghetti på Festa del Chianti Classico på The Winery Hotel i Stockholm den 18-19 mars.

Text: Åsa Johansson

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 8 oktober, 2021
Uppdaterad: 10 januari, 2022

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Köp Presentkort

Köp ett presentkort

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka