Blogg
Chianti Classico
- ett vindistrikt på framfart
Under de senaste åren har det skett en dramatisk kvalitetsförbättring i Chianti Classico och vinerna från området kan idag mäta sig med de mest intressanta vinerna i världen. Lär dig mer om ett spännande vindistrikt.
Chianti Classico, beläget mellan Florens och Siena i Toscana, är ett vindistrikt med en trehundraårig historia, som består av åtta kommuner uppdelade på sju tusen hektar vingårdar. En kontinuerlig strävan och hårt arbete har lett till en dramatisk kvalitetsförbättring under de senaste åren. Just nu är Chianti Classico ett av de mest spännande vindistrikten i världen där man gör sangiovese i världsklass.
Chianti eller Chianti Classico?
Det är många som fortfarande blandar ihop Chianti Classico med Chianti vilket är förståeligt med tanke på namnens likhet. Men i själva verket skiljer sig de två områdena mycket ifrån varandra, i synnerhet när det gäller vinfilosofi.
– I Chianti Classico tänker vi långsiktigt och arbetar hårt för att göra riktigt bra kvalitetsvin, förklarar Sofia Ruhne, från vingården Terreno i Chianti Classico.
Geografiska skillnader
Geografiskt är Chianti Classico ett mindre distrikt beläget som en kärna mellan städerna Florens och Siena medan Chianti är ett dubbelt så stort område runtomkring kärnan som sträcker sig över en stor areal i Toscana.
Terreno Chianti Classico
"Detta är ett rent fräscht och klassiskt vin i typisk chianti classico stil. Här finns en fin smak av körsbär och röda bär, en fin rak syra och sandiga tanniner som ger vinet fräschör och grepp i gommen. Fin kryddig eftersmak. Mycket bra!"
/ Magnus Reuterdahl, Din Vinguide, Juli 2019
"Svenskägda Terreno går från klarhet till klarhet, och under Sofia Ruhnes ledning ligger fokus på frukt istället för fat. Körsbärstoner och fin stramhet gör detta vin utmärkt till en pasta bolognese."
/Anders Melldén, SvD, 23 mars 2019
Historiska skillnader
Historiskt var Chianti Classico platsen där själva receptet för chiantivinerna togs fram. Den 14 maj 1924 gick 33 producenter från området samman och skapade ett konsortium som de kallade Gallo Nero, den svarta tuppen. Syftet var att skydda vinerna och varumärkets kvalitet. Den svarta tuppen är än idag symbolen för Chianti Classico.
Kvalitativa skillnader
För att ett vin ska få kalla sig Chianti Classico måste det följa strikta regler från fält till flaska. Alltifrån skördeuttag, odlingsbestämmelser till vinmakeri och lagring är hårt reglerat av konsortiet. Detta för att kunna garantera en genomgående hög kvalitet.
– Vinerna från Chianti Classico idag kan mäta sig med de bästa vinerna i världen. Det är en intressant utveckling och precis som i Piemonte och Bourgogne har vi sett en stor skillnad mellan viner från olika delar av området.
De åtta kommuner som Chianti Classico består av har olika förutsättningar som avspeglar sig i vinerna.
Landskapet skiljer sig i klimat, jordmån, höjd och solexponering. Dessutom påverkar vinproducenternas olika filosofier vinernas slutliga karaktär.
Landskapet skiljer sig i klimat, jordmån, altitud och lägen. Dessutom påverkar de olika vinproducenternas vinmakarfilosofier vinernas slutliga karaktär.
Ett Chianti Classico-vin består till åttio procent av druvsorten Sangiovese. De resterande procenten, som kan bestå av andra blå druvsorter, är valfria och upp till varje vinmakare att bestämma.
– Sangiovese är en känslig druvsort som påverkas av sin omgivning och byter lätt skepnad beroende på i vilket sällskap den befinner sig, berättar Sofia.
Det finns 49 godkända druvsorter för vinmakaren att arbeta med vid framställning av ett Chianti Classico. Däribland en hel del mindre kända som har sitt ursprung i Toscana men även världskändisar såsom Merlot och Cabernet Sauvignon.
– Här på Terreno vill vi göra ett matvänligt och nyanserat Chianti Classico-vin där frukt och friskhet samspelar i harmoni, avslutar Sofia Ruhne.
Läs mer om vår vingård Terreno.
RECEPT TILL CHIANTI CLASSICO
Festa del Chianti Classico
Festa del Chianti Classico är en återkommande vinfestival på The Winery Hotel, med besök från ett dussintal vinproducenter från områdets olika kommuner. Nedan film visar hur det brukar se ut.