Blogg
Buteljering
– ett avgörande steg i vinets liv
När vinmakaren anser att vinet är klart tas det beslut som innebär att ingen återvändo längre finns.
Buteljeringen är ett avgörande steg i ett vins liv. Det är nu som beslutet tas om att vinet har lagrats klart på trä, betong, keramik eller tank. Fram till det här steget finns fortfarande möjlighet att ångra sig, ändra och vidareutveckla vinet. Därför är buteljeringen ett av de viktigaste och mest avgörande stegen inom vinframställning.
Blenden, från vineriets olika fat, får bekanta sig på ståltank genom underpumpning under en period och färdas sedan ut via gummislangar. Resan passerar först genom en filtreringsmaskin för att sedan gå vidare via buteljeringsmaskinen in i flaskorna.
Flaska och kork väljs utifrån vinets karaktär och vilken region man befinner sig i. Det är viktigt att allt blir rätt eftersom vinet som tappas på flaska kanske dricks samma kväll eller efter 20 år. Även känslan spelar en viss roll i valet av förslutning.
– Winery Red försluts med naturkork. Känslan av att dra ut en kork ur flaskan går inte att jämföra med att öppna en skruvkork, menar Adam Siemoniek som jobbar i vineriet på The Winery Hotel.
Valet av flaska tar flera olika aspekter i anspråk. Hur mycket ska den väga? Vilken färg ska den ha? Hur stor ska den vara och vilken form är bäst?
En lättare flaska är mer miljövänlig vid transporter, en mörk flaska skyddar vinet från solljusets skadliga strålar och olika former kommunicerar olika saker. På The Winery Hotel tappas vinet på mörka flaskor av formen som går under namnet bordolese eller bordeaux-flaska.
Datum för buteljering bestäms av vinmakaren och producenten och utöver den teknisk analys finns även andra metoder som visar huruvida det är dags eller ej. Månen till exempel.
Flertalet vinmakare litar på månkalendern för att hitta rätt tillfälle att tappa vinet på flaska. Den tyder månens olika faser som bra och mindre bra för olika typer av vin. Halvmånefasen är till exempel bäst för mousserande vin och allra bäst anses vårens första nymåne vara, särskilt för unga viner. Vin som lagrats i mer än två år kan tappas när som helst på året men helst på en solig, inte för kall dag utan stark vind.
Efter buteljering behöver vinet vila för att lugnas och samla sig efter alla de stressiga momenten. Därefter följer etikettering och lansering.
BESÖK VINERIET
Vi har guidade turer flera gånger i veckan. Följ druvans resa till färdigt vin och provsmaka vinet som tillverkas på plats.