Blogg

Förstå grunderna i blindprovning

– tre steg som för dig närmare målet

Att utan att veta vilket vin som är i glaset kunna gissa druvsort, land, område och producent är en fascinerande kunskap som tar lång tid att lära sig. Hur går det till och hur blir man bra på blindprovning? Vi har delat in tillvägagångssättet i tre steg.

1. Prova, prova, prova!

Precis som med alla konstformer, för att bli bra så finns inga genvägar. I det här fallet handlar det om att prova många olika viner och att aktivt lägga dofterna och smakerna på minnet. Använd din associationsförmåga och sortera in vinerna i olika fack i din minnesbank för doft och smak.

Tips: Öva på att på att ta in och lägga alla dofter och smaker i din omgivning på minnet. Dofta på frukterna och grönsakerna i mataffären på ett nyfiket sätt och försök sedan minnas; Hur doftar en mango? Hur doftar en paprika? o.s.v.

2. Det internationella vinspråket

Sinnesintryck är individuella och därför finns ett standardiserat vinspråk för att vi ska kunna kommunicera med varandra. Genom att till exempel kalla ett ljust gult vin för ljust halmgult, en särskild fruktig doft för röda bär och känslan av att tungan blir torr för att vinet har sträva tanniner förstår du vinet bättre och kan berätta om det för andra vinprovare.

Tips: Genom att lära dig hur olika druvsorter generellt uppfattas förenklar du för dig själv. Tycker du att druvsorten Sauvignon blanc har en doft av nässlor och exotisk frukt, lägg det på minnet och tänk på det när du provar ett vitt vin nästa gång. Här kan du läsa mer om hur olika druvsorter ofta uppfattas.

3. Extern påverkan

Växtplats, klimat, vinmakarmetod och ålder är alla faktorer som påverkar vinets utseende, doft och smak. För att förstå vinet du har framför dig behöver du veta på vilket sätt dessa har inverkat på vinets olika karaktärsdrag. Exempelvis så gör ett varmt och soligt klimat att druvor mognar och blir sötare vilket innebär varmare och mjukare viner med en högre alkoholhalt medan kalla klimat ofta ger viner med en högre syra. På samma sätt påverkas vin av att lagras på ekfat på så sätt att de utvecklar kryddiga och mer mogna toner.

Tips: Gör olika provningar där du jämför viner utifrån varifrån de kommer, hur de är framställda samt hur gamla de är. T.ex. Kallt versus varmt klimat, eklagrat versus ståltank, ungt versus äldre.

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 16 januari, 2020
Uppdaterad: 12 februari, 2020

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Köp Presentkort

Köp ett presentkort

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka